Yeni nesil ölçü: Ağız içi tarayıcılar

Teknoloji, günlük hayatta olduğu gibi diş hekimi ziyaretlerinde de kolaylıklar sağlamaya devam ediyor. Özellikle son zamanlarda dijital diş hekimliğinin geldiği yer, hem hasta hem de hekime daha konforlu ve hızlı çözümler sunuyor.

Ölçü alımı esnasında mide bulantısı, nefes alma güçlüğü gibi rahatsızlık verici durumlar yaşanabildiği için birçok kişi diş hekimi kontrol veya tedavileri sırasında, ölçü alımı aşamasından kaçınıyor. Ancak ölçü alımı çoğu tedavinin temelini oluşturduğu için son derece gerekli bir aşamadır.

Son zamanlarda kliniklerde yaygınlaşan ağız içi tarayıcılar, geleneksel ölçü yöntemlerini elimine ederek daha konforlu ve hızlı tedavi süreçleri yaşamaya olanak sağlıyor. Bu tarayıcılar dişlerin çevresinde gezdirilen bir kamera sayesinde dişlerdeki her ayrıntıyı oldukça hassas bir şekilde bilgisayara aktararak ağzın üç boyutlu bir görüntüsünü oluşturuyor. Elde edilen bu üç boyutlu görüntü ortodontik, protetik  ve restoratif tedaviler gibi bir çok diş hekimliği dalında, bilgisayar üzerinden tasarım yapma ve bu tasarımları Cad-Cam sistemleri  sayesinde mükemmele yakın bir şekilde üretme şansı sağlıyor.

Tedavinin planlanması aşamasında ağız içi tarayıcılarla elde edilen üç boyutlu görüntü, hekim ve hasta arasındaki iletişimi kolaylaştırıyor. Hasta tedaviden beklentisini hekime daha kolay aktarabiliyor, bunun yanında tedavinin sonucu da bilgisayardaki programlar sayesinde önceden belirlenebiliyor. Dijital diş hekimliğiyle;  dişe birebir oturan restorasyonlar (inlay, onlay, overlay) ve protezler (köprü, kron) yapılabiliyor.

Dolgu yapım aşamasındaki hataları azaltması sayesinde restorasyonların başarısı artıyor. Restorasyonlar; diş üzerindeki çürük temizlendikten sonra tarayıcılarla dijital ölçü alınarak bilgisayar ortamında anatomiye uygun olarak tasarlanıyor ve üç boyutlu yazıcıdan çıkıyor . Dişle adaptasyonu iyi olan bu restorasyonlar uzun süreli bir kullanım sağlıyor ,estetiği daha iyi bir şekilde geri kazandırıyor ve tedavi sırasında hastanın ağzını açık tutması gereken süreyi azaltıyor. Ağız içi tarayıcılarla elde edilen üç boyutlu görüntü sayesinde, ağız kapanışındaki bozukluklar daha kolay teşhis ediliyor.

Dişlerin konumlarının nasıl olması gerektiği program üzerinde planlanarak bu hareketleri sağlayacak ortodontik apareyler hızlıca üretilebiliyor. Dijital diş hekimliği kapanış uyumsuzluğu olan ancak ortodontik tedavi görmek istemeyen hastalar için de alternatif sunabiliyor. Hekimin, uyumsuz bölgede yaptığı preparasyon (diş üzerinde restorasyonun geleceği bölgenin aşındırılması) sonrası ağız içi tarayıcılarla elde edilen üç boyutlu görüntü üzerine hazırlanan restorasyonlarla, kapanış sağlıklı hale getirilebiliyor.

Dijital ölçülerle ağız anatomisinin bilgisayara aktarımı sayesinde, uzak olmayan bir gelecekte birçok farklı tedaviyi, kişiselleştirilmiş malzemeler üreterek daha optimal şekilde yapabilecekmişiz gibi görünüyor. Umarım teknolojik gelişmeler insanlığa yarar sağlamaya devam eder.

Kaynak:  https://www.milliyet.com.tr/pembenar/koray-atik/yeni-nesil-olcu-agiz-ici-tarayicilar-6448820