Diş Beyazlatma

Dişler, ağız içi yeme-içme gibi faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde doğrudan öneme sahip olan yapılardır. Çocukluk çağından ileri yaşlara kadar dişlerin sürekli olarak besinler, ilaçlar gibi boyayıcı ajanlara maruz kalması sonucu rengini kaybetmesi muhtemel bir durumdur. Sık kahve, çay ve sigara tüketimi, antibiyotikler, yapısal bozukluklar, dişlerin fırçalanmaması, ağız içi problemler, metabolizmaya bağlı bazı hastalıklar gibi nedenler sonucu renklenmeler görülür. Dişlerin kaybedilen beyazlığını geri kazanmak için yapılan işleme diş beyazlatma adı verilir. Diş beyazlatmanın amacı dişin mevcut rengine yeniden ulaştırılmasını sağlamak ve gülüşe estetik bir anlam kazandırmaktadır. Fırçalama ve diş hekiminin uyguladığı polisaj işlemleriyle geçmeyen bazı renk bozuklukları diş beyazlatma sayesinde ortadan kaldırılabilmektedir.

Dişlerde Renk Değişikliği Nedenleri

Dişler iç ve dış renklenme şeklinde iki farklı renk değişikliğinin görülebildiği yapılardır. İç renklenme fırçalama ile giderilmeyen, yapısal bozukluklar sonucu görülen renk değişimleridir. Dış renklenme ise kişinin dış faktörler neticesinde renk değişikliğine sebep oluşturduğu renk farklılıklarıdır. Bu renklenme türü genellikle beslenme alışkanlıkları sonucu oluşur ve diş beyazlatma ile büyük oranda başarılı sonuç elde edilir. Her iki renk değişikliğinde de farklı beyazlatma yöntemleri uygulanarak hastaların temiz ve sağlıklı bir gülümsemeye sahip olması sağlanır.

Diş Beyazlatma Yöntemleri

Diş beyazlatma için kullanılan pek çok yöntem bulunur. En sık kullanılan beyazlatma yöntemleri;

  • Ev tipi beyazlatma yöntemi diğer bir adıyla Home Bleaching, ağız içerisinde elde edilen bir ölçü yardımıyla kişiye özel bir ağızlığın içine yerleştirilen jel ile beyazlatma yapılmasıdır. Genellikle 5 ile 7 gün arasında değişen sürede kullanım sonucu beyazlama sağlanmakta, kullanılan jel ve renge göre günlük 4 ile 8 saat süresince takılması gerekmektedir.
  • Ofis tipi beyazlatma yöntemi olarak bilinen Power Bleaching yöntemi, ışık ve beyazlatıcı özellikli bir jel dişin renginin 3-4 ton açılabildiği ve kısa sürede verimlilik sağlayan bir diş beyazlatma yöntemidir.
  • Zoom diş beyazlatma yöntemi özel bir cihaz yardımıyla klinik ortamında dişlerin beyazlatılması uygulamasıdır. Beyazlatma için ağız ölçüsü alındıktan sonra uygun bir plak hazırlanır, hassasiyeti giderme amacıyla kullanılan jel ve cihaz aracılığıyla beyazlatma yapılır.

Diş Beyazlatma Uygulaması

Diş beyazlatma ağız içerisinde herhangi bir diş eti problemi olmayan herkese uygulanabilir. Uygulama öncesinde detaylı bir diş muayenesi gereklidir. Diş eti hastalığı, ilerlemiş çürükler gibi problemlerde öncelikle mevcut şikayet giderilir daha sonrasında diş beyazlatma yapılır.

Diş Beyazlatmanın Etkisi

İşlem kişinin mevcut dişlerine herhangi bir zarar vermeyen ve kalıcı hasar oluşumunun söz konusu olmadığı bir yöntemdir. Ortalama 6 ay ile 2 yıl arasında değişen sürede sabit kalmakta, ancak bu süre kişinin diş yapısına göre farklılık gösterebilmektedir. Ağız içi bakımın yeterli düzeyde yapılmaması, kahve, çay ve sigara gibi alışkanlıklarda herhangi bir azaltmaya gidilmesi ve yapısal anlamdaki problemlerde beyazlatmanın etkisi azalabilmektedir. Bu nedenle süreçte yapılan işlem kadar hastanın kişisel ağız içi hijyenine ne kadar özen gösterdiği de en önemli kriterlerin başında gelir.

Diş Beyazlatma Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

İşlem sonrasında bir süre diş hassasiyeti oluşması normal bir durumdur. Bu nedenle tüketilen gıdalara dikkat edilmesi gereklidir. Özellikle aşırı soğuk ve sıcak yiyeceklerden kaçınılması ve hastanın işlem sonrasında verilen yeme programına uyması gereklidir. Kahve, sigara, çikolata, salça, vişne, şarap gibi dişlerde renk problemi oluşturabilecek gıdalar ilk 10 günlük süreç içerisinde kullanılması önerilmeyen ürünlerdir. Beyazlığın etkisini koruyabilmesi için hastanın tükettiği gıdalar konusunda dikkat etmesi gereklidir.