Estetik Diş Hekimliği

Tıp dilinde adı gingivitis olarak geçen diş eti iltihabı, diş etinin şişkin ve hastalıklı görünümü nedeniyle kişiyi rahatsız edebilir. İlerleyen dönemde dişleri destekleyen kemiğin yıkımıyla birlikte dişlerde yer değişiklikleri ve kayıplara neden olarak estetik problemleri arttırır. Hem dişler hem de diş etinin birlikte etkilendiği bu problem estetik diş hekimi tarafından tedavi altına alınabilir.

Diş Eti İltihabı Nedir ve Neden Oluşur?

 Diş eti iltihabı kısaca dişleri saran dokunun çeşitli etkenlerle hastalanması olarak tanımlanabilir. Bu hastalıkta diş etleri kanar, kırmızı hale bürünür ve hacimsel olarak daha büyük bir hale gelir. Yetersiz ağız hijyeni nedeniyle biriken plak ve bakteriler, kötü beslenme, sigara kullanımı gibi birçok nedenden kaynaklanabilir. Eğer erken dönemde teşhis edilirse ve tedaviye başlanırsa diş kayıpları gibi ciddi sonuçlar ile karşı karşıya kalınmaz.

Erken dönemde çok rahatsızlık veren bir durum değildir. Tedavi edilmediği takdirde ilerler ve diş etine destek veren kemiğine hasar verir, kemik tekrar oluşamayacağı için bu hasarlar kalıcıdır. Bu sebepten dolayı böyle bir durumla karşı karşıya kalındığı zaman mutlaka bir uzman hekime başvurmakta fayda vardır. Bu hastalığın en önemli belirtisi ise diş fırçalama esnasında diş etinden kan gelmesi olarak bilinir.

Diş Eti Hastalıklarına Neden Olan Durumlar Nelerdir?

  • Sigara: Fazla sigara kullanımı vücudun her yerinde olduğu gibi ağızda da olumsuz sonuçlara yol açmaktadır. Üstelik ağız, sigara dumanıyla birebir temasta olan bir bölgedir. Sigara dumanı kanlanmayı azaltarak özellikle diş etlerinde olumsuz sonuçlar doğurur. Ayrıca sigaranın içinde yer alan kimyasal maddenin diş eti iltihabının oluşmasıyla birebir ilgili bulunur. 
  • Sistemik Rahatsızlıklar: Örneğin lösemi, AIDS, diyabet gibi sistemik hastalıkların diş eti sağlığı üzerine olumsuz etkileri vardır.
  • Hamilelik, menopoz ve ergenlik dönemleri: Bu dönemlerde meydana gelen hormonsal değişimler diş etinde meydana gelebilecek iltihapların nedenleri arasında yer alır. Çoğu kişi bu dönemde diş eti problemleri yaşar. Bu durumun önüne geçebilmek için günlük diş bakımını, diş ipi kullanımını sağlamak ve buna dikkat etmek gerekir.
  • Stres: Ağız içerisindeki dokuları etkileyecek kadar olumsuz birçok duruma neden olan faktörlerden biri de strestir. Mantar enfeksiyonları, yanan ağız sendromu, akut nekrotizan ülseratif gingivitis gibi pek çok hastalığın stresle direkt ilişkili olduğu bulunmuştur.
  • Yetersiz beslenme: Kötü beslenme alışkanlığı da ağız içerisinde problemler meydana getirir. Örneğin skorbüt gingivitisi denen hastalık c vitamini eksikliğinden kaynaklanan ve diş etlerinde yaralara neden olan bir hastalıktır. Bu durumun önlenmesi için düzenli beslenmeye dikkat etmek gerekir.
  • İlaçlar: Vücutta ortaya çıkan hastalıklar için kullanılan bazı ilaçlar diş etinde iltihap oluşmasına sebep olabilir. Epilepsi hastalığının kontrolü için kullanılan fenitoin, antikonvülsan olarak kullanılan (sodyum valproate, fenobarbital, vigabatrin) ilaçlar, organ transplantasyonunda kullanılan immün- süpresif siklosporin ajanları, hipertansiyon hastalarında kullanılan kalsiyum-kanal blokerleri (nifedipin, verapamil, diltiazem, oksodipin, amlodipin) çoklukla diş eti büyümesi yapan farmakolojik ajanlardır. Ayrıca oral kontraseptifler de hormonsal değişikliklere neden olduğu için diş eti enfeksiyonu yapabilmektedir.

Estetik Diş Hekimliği Ne Gibi Durumlarda İşlem Yapar?

Diş hekimleri, diş hastalıklarının tedavisini gerçekleştiren kişiler olmalarının yanında hastaların estetik beklentilerini de karşılarlar. Estetik diş hekimleri ağızda istenen değişiklikleri gerçekleştiren, diş ve diş etinin estetiğini sağlayan kişilerdir. Pembe estetik, gülüş tasarım, protez, implant, kron, köprü gibi işlemi gerçekleştirirler. 

Estetik Diş Hekimliğindeki Amaç Nedir?

Buradaki asıl amaç, estetik bir gülüş isteyen kişinin yapılan tedavilerle var olan gülüşünün daha iyi bir duruma getirilmesidir. Özellikle kişinin gülümserken görünen bölgedeki diş ve diş etleri sağlığına kavuşturulur ve hastanın şikayetleri giderilir. Bu amaçla rutinde kullanılandan daha çeşitli malzemeler ve teknikler kullanılır. Yapılan tedavilerde estetik kaygı hakimdir. Hasta isteği doğrultusunda diş beyazlatma, diş eksikliklerini giderme, dişlerin ve diş etlerinin şekillerini düzeltme gibi işlemler gerçekleştirilir.